Antivacciniștii au o strategie convingătoare prin care te pot păcăli să-i crezi
Deși cei mai raționali dintre oameni înțeleg beneficiile pe care vaccinurile le au asupra sănătății, o bună parte din populație le contestă pe acestea și spun că fac mult mai mult rău decât bine. Partea proastă e că încearcă să-i convingă și pe alții să treacă în tabăra antivaccin și folosesc în acest sens o adevărată strategie care, din păcate, dă roade.
Există mai multe tipuri de antivacciniști, care combat utilitatea vaccinurilor din diferite motive. Unii consideră că vaccinurile nu ar fi utile pentru imunizare ci, dimpotrivă, ar dăuna sănătății celor vaccinați care ar putea ajunge să sufere de autism din această cauză.
Poate cei mai iraționali sunt cei care susțin teoria conspirației. Mulți susținători ai mișcării antivaccin au ajuns la concluzia că că guvernele ar complota împotriva locuitorilor planetei și ar ascunde informații esențiale, doar pentru a face bani. De exemplu, aceștia cred că, de fapt, poliomelita nu există, ci este o boală inventată de cei puternici.
Indiferent de motivul pentru care nu sunt de acord cu vaccinurile, antivacciniștii sunt destul de mulți. Partea și mai proastă e că aceștia încearcă să-i convingă și pe alții să renunțe la imunizare și fac asta prin răspândirea unor dezinformări. Totuși, strategia pe care aceștia o folosesc este mai complexă de atât și o voi explica mai jos.
Ce strategie folosesc susținătorii mișcării antivaccin pentru a-i dezinforma pe ceilalți
Răspândirea dezinformărilor nu este foarte complicată și, în cele mai multe cazuri, procesul de fact-checking (cel prin care verifici informațiile și arăți când acestea nu sunt corecte) nu prea ajută în acest context.
Dar lucrurile stau ceva mai diferit în realitate, iar antivacciniștii au o adevărată strategie prin care încearcă să-i convingă pe ceilalți că vaccinurile nu sunt bune. Aici se poate aplica conceptul de firehosing. Este un termen relativ nou, propus în 2016 de cercetătorii Cristopher Paul și Miriam Matthews, care descrie tactici de propagandă. De exemplu, autoritățile rusești le folosesc pentru a controla peisajul politic.
Deși până acum conceptul a fost folosit doar pentru a descrie strategii politice, se poate aplica acum și mișcării antivaccin. Vestea proastă e că ar fi destul de eficientă în acest sens.
Cum funcționează tactica firehosing? Pe scurt, se bazează pe răspândirea cât mai multor minciuni, pe cât de frecvent posibil. Partea interesantă e că minciunile nu trebuie nici măcar să fie credibile, ci doar să existe într-un număr cât mai mare și cât mai des. În esență, deși sună contraintuitiv, minciunile evidente sunt o tactică eficientă de propagandă. Scopul acestora nu este să convingă, ci să inunde opinia publică cu minciuni pentru ca faptele reale să-și piardă din putere.
Astfel, publicul este copleșit de un șir nesfârșit de dezinformări și minciuni.
Cum poate fi combătută tactica
Fenomenul este unul destul de nou, așa că nu există pași clari pe care îi poți urma ca să contribui la oprirea răspândirii dezinformărilor de către susținătorii mișcării antivaccin. Totuși, experții au câteva sugestii pe care le poți folosi.
Vestea proastă e că simplul fact-checking este destul de ineficient în această situație. Cea mai eficientă soluție o reprezintă avertizarea audiențelor despre metodele pe care propagandiștii le folosesc pentru a manipula opinia publică.
De asemenea, extrem de utilă este și stoparea fluxului de informații false de pe platformele online și canalele de informare mainstream. Acestea sunt principalele suporturi pe care antivacciniștii pot răspândi minciuni despre imunizare.
Unele companii, precum Facebook și YouTube, au luat câteva măsuri în această privință: au promis să șteargă de pe platforme postările care conțin informații false despre vaccinuri. În aceeași măsură, canalele media (precum televiziunea sau radioul) ar putea urma exemplul pentru ca procesul de combatere să fie eficient.
Cât de periculoasă e renunțarea la vaccinuri
Faptul că oamenii nu au încredere în vaccinuri ar putea reprezenta o problemă pentru întreaga populație a lumii. În lume, există o serie de boli mortale care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Totuși, lupta pentru eradicarea acestora este zdruncinată de cei care nu au încredere în știință.
Potrivit World Health Organization, faptul că oamenii refuză vaccinurile este printre primele zele cele mai grave amenințări asupra sănătății globale.
Propaganda antivaccin are efecte serioase asupra populației, iar strategia pe care susținătorii mișcării o folosesc ar putea fi devastatoare. Ar fi contribuit masiv la creșterea numărului de focare de infecție din lume, pentru că tot mai mulți oameni sunt convinși să nu se vaccineze sau să nu-și imunizeze copiii.
Un exemplu ar fi reapariție rujeolei în Europa. Patru țări europene în care rujeola (sau pojarul) fusese deja eliminată, se confruntă din nou cu această problemă în 2019.
Astfel, combaterea strategiei antivacciniștilor de propagare a informațiilor false este necesară pentru sănătatea populației planetei. Rămâne de văzut dacă argumentele logice vor învinge teoriile conspirației.